fbpx

Als ondernemer heb je continu nood aan vernieuwende ideeën. Je moet dus altijd creatief zijn. Of het nu gaat over het innoveren van jouw product of een content kalender opstellen, een creatief brein is een must in de ondernemerswereld. Maar, wat als de ideeën op zijn? Op dat moment kan brainstormen een enorme eye-opener zijn. Wij bij Noted Agency helpen je graag verder in deze blog

Iedereen heeft hiervoor zijn eigen technieken. Maar loop je vast met jouw normale brainstormsessie? Dan zijn deze brainstorm technieken iets voor jou.

Wat te doen voor je begint 

Het doel van jouw brainstorm is nieuwe ideeën en inzichten verzamelen. Je kan bijvoorbeeld brainstormen over content om te posten of ideeën voor de werking van jouw onderneming. Voor het starten van jouw brainstormsessie zijn enkele zaken essentieel. 

Welke waarde wil je bieden?

Het is belangrijk om na te denken over de waarde die je wil bieden met jouw content. Het is uiteraard de bedoeling om de aandacht van de ideale klant vast te houden. Dit kan je enkel doen wanneer je ook effectief waarde biedt binnen je content. De verschillende waardes die je kan hanteren zijn: educate, entertain, inspire en inform. Beslis wat jij aan je doelgroep wil bieden. Je kan verschillende waardes combineren of kiezen voor 1 bepaalde soort.

Creeer een houvast aan de hand van content pilaren

Ontwikkel content pilaren voor jouw merk. Ga op zoek naar overkoepelende onderwerpen waar je over wil posten. Door die content pilaren heb je een houvast om ideeën rond te verzinnen. Dat kan je enorm helpen tijdens het brainstormen. Ga op zoek naar raakvlakken tussen je bedrijf en je doelgroep. Dat zijn de onderwerpen waarover jij moet posten! 

Neem de juiste mindset aan

Binnen een brainstorm is niets te gek. Alle ideeën kunnen op tafel gesmeten worden om in een latere fase al deze ideeën te gaan filteren tot het perfecte antwoord. Betrap je jezelf erop dat je wilde ideeën onmiddellijk negatief bekijkt? Dan mag je jezelf een zwarte kaart geven. Binnen een brainstorm is alle input namelijk waardevol en is er geen goed of slecht. Zo kan een idee dat in jouw ogen ‘slecht’ is, inspiratie bieden voor een ander idee dat dan weer helemaal top is.

Ook is het een must om tijdens de brainstorm je volle focus te behouden op het onderwerp. Maak je hoofd leeg voordat je het kan vullen met creativiteit.

Ondertussen weten we welke waarde we willen bieden, waarover we willen posten, en hebben we de juiste mindset. Nu is het tijd om volop te brainstormen.

Brainstorm techniek 1: maak een mindmap 

Een oude brainstormtechniek die blijft bewijzen dat hij werkt: een mindmap maken. Een mindmap werkt geweldig voor het verzinnen van merknamen en content strategieën. 

Extra tip: Je kan ervoor kiezen om een digitale mindmap te maken. Maar, een papieren kladversie is volgens Noted the way to go! Op die manier kan je jezelf volledig laten gaan en hoef je niet te sukkelen met de opmaak. Later kan je je creatie digitaal omzetten om het overzicht te behouden.

Begin je mindmap vanuit het thema waarover je wil brainstormen. Ben je op zoek naar nieuwe content om te posten? Schrijf dat dan in het midden. Vervolgens ga je subthema’s rond dit onderwerp noteren. Denk hierbij aan de voordelen, synoniemen, doelen… Alles wat in je opkomt kan neergepend worden. Uit deze nieuwe inzichten kan je vervolgens ook nog mini mindmaps gaan maken. Durf gerust eens totaal out-of-the-box te denken en voordat je het weet heb je een blad vol inspiratie. Wanneer je niets meer kan noteren neem je een stapje terug en analyseer je alles grondig. Kan je verbindingen maken? Zie je een bepaalde structuur? Of moet je toch nog wat verder denken? Een mindmap brengt hopelijk de inzichten die je nodig hebt.

Brainstorm techniek 2: doe een braindump 

Bij een braindump schrijf je alles neer wat in je opkomt zonder kritisch na te denken. Je gaat dus letterlijk al jouw ideeën ‘dumpen’ en neerpennen totdat je hoofd helemaal leeg is.

Pas daarna neem je een kritischere kijk op wat je hebt genoteerd. Schrap de ideeën die jou niet kunnen overtuigen en herhaal dit proces totdat je genoeg content ideeën hebt. Als je deze methode toepast in groep laat je best iedereen individueel 10 minuten brainstormen. Daarna bespreekt iedereen zijn ideeën en worden de beste eruit gekozen. 

Brainstorm techniek 3: maak een moodboard

Aan de hand van afbeeldingen, kleuren, woorden, letters, vormen… geraak jij helemaal in de stemming van jouw merk. Een moodboard maken triggert jouw creativiteit en de content ideeën zullen gegarandeerd binnenstromen. Een moodboard is ook handig om jouw tone-of-voice te ontdekken. Je content moet in lijn zijn met de branding van jouw merk. Met zo’n moodboard kan je jouw ideeën meteen visualiseren.

Een fotoshoot of een branding project in aankomst? Maak dan zo snel mogelijk een moodboard en laat die ideeën maar komen.

Brainstorm techniek 4: laat het werk even liggen

Wat een cliché, hè? We bedoelen het dan ook niet letterlijk. Laat je computer even links liggen, trek je jas aan en ga eens naar buiten. Stel jezelf 1 concrete vraag en focus hier de hele wandeling op. 

Je komt terug aan op kantoor met verschillende verfrissende ideeën en inzichten die je binnen minder snel had kunnen ontdekken. Frisse lucht stimuleert namelijk je hersenen om helderder na te denken.

Brainstorm techniek 5: vraag het aan een kritische vriend

Heb jij een vriend of collega die altijd kritisch is? Vraag die persoon om hulp. Een goed doordacht antwoord is namelijk waar jij naar op zoek bent als je even vastzit. Jouw mening is namelijk niet de mening van iedereen. Door andere hun input kan jij tot een volledig nieuw idee komen.

Welke persoon je best aanspreekt, hangt van jouw merk af. Verkoop je bijvoorbeeld speelgoed, zoek dan een ouder in jouw contactenlijst voor inspiratie. Zorg er wel voor de de persoon geen people-pleaser is en antwoorden geeft die hij/zij denkt dat je wilt horen. Je hebt namelijk niets aan een gesprek die nog steeds volledig rond jouw mening draagt. Stel daarom neutrale vragen zonder jouw mening al door te drukken. Benadruk ook dat er geen goed of fout antwoord is en dat enkel eerlijke feedback kan verder helpen. Succes!

Heb je hulp nodig met een brainstorm? Wij zijn er om je te helpen. Contacteer ons voor meer informatie of een vrijblijvende offerte: team@noted.agency

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.