fbpx

Een goede marketingstrategie hebben, is een essentieel onderdeel van het succesverhaal van jouw bedrijf. Het doel van een marketingstrategie is nagaan hoe je potentiële klanten moet benaderen en hoe je hen kan omvormen tot klanten. 

Een succesvolle strategie ontwikkelen neemt heel wat tijd in beslag. Dat gaan we zeker niet ontkennen. Maar, een goed uitgewerkt marketingplan werpt zeker en vast zijn vruchten af.

Hoe begin je nu aan een marketingstrategie?

Een marketingstrategie bestaat uit verschillende componenten en modellen. Iedereen hanteert een andere werkwijze en pakt het op zijn eigen manier aan. Voor ons ligt het AIDA-model aan de basis van een goede strategie. Het kan in verschillende situaties toegepast worden. Van digitale advertenties tot reclame in de massamedia. AIDA, een acroniem van de Engelse woorden attention, interest, desire en action legt het beslissingsproces van de consument in vier simpele stappen uit.

Wist je dat het AIDA-model een van de oudste modellen in de reclame is? Het wordt al geïmplementeerd sinds 1925! Na bijna 10 decennia wordt het model nog steeds enorm veel toegepast.

De AIDA-funnel uitgelegd

De A van attention

Binnen de brede markt moeten we op zoek gaan naar potentiële klanten. Consumenten die mogelijks geïnteresseerd kunnen zijn in wat jij te bieden hebt. Die mensen gaan we proberen bereiken door hun aandacht te trekken. Hoe je hun aandacht trekt, hangt natuurlijk af van wat je boodschap is en wie je doelgroep is. Opnieuw kan je dit op verschillende manieren doen. Adverteren via massamedia of sociale media bijvoorbeeld. Maar de belangrijkste manier is om dit op een organische manier te doorlopen. Dit aan de hand van contentmarketing via organische posts op jouw owned media platformen zoals jouw Instagram of LinkedIn pagina. Dit is namelijk de meest laagdrempelige manier om jouw boodschap over te brengen aan de mogelijke klant. 

De I van interest

Eens we hun aandacht te pakken hebben, willen we die natuurlijk ook vasthouden. Het is nu tijd om interesse op te wekken. Hierbij is het belangrijk om de juiste doelgroep aan te spreken in de eerste fase. Een doelgroep die aansluit bij wat jij te bieden hebt. 

Ken je jouw doelgroep? Dan weet je wellicht ook welke waarde deze persoon graag ontvangt. Is de doelgroep eerder gediend met een snelle entertainende video of eerder een inspirerende boodschap? Speel hier vooral in op de leefwereld van jouw doelgroep.

De D van desire

In de derde stap van de AIDA-funnel gaan we een verlangen bij de potentiële klant aanwakkeren. De consument weet nu al van het bestaan van jouw bedrijf/product of dienst en heeft er een interesse voor. In deze stap willen we dat de consument een aankoop gaat overwegen. In de overwegingsfase is het belangrijk om de juiste informatie aan te bieden op het juiste moment. Informatie over de eigenschappen en voordelen van het product/de dienst bijvoorbeeld. Leg hier echt de focus op concrete argumenten die de potentiële klant over de streep kan trekken.

De A van action

Nu er bewustzijn, interesse en verlangen aanwezig is bij je potentiële klant, valt er nog maar één iets te doen. Een aankoop! Hiervoor moet jij als ondernemer triggers voorzien die tot actie leiden. Dit mag je in de breedste zin van het woord nemen. Er bestaan namelijk oneindig veel triggers die de verkoop kunnen beïnvloeden. Zorg er hier voornamelijk voor dat een aankoop vlot kan gebeuren. Bij een webshop voorzie je best een zo makkelijk en snel mogelijke check-out. Ook bij een offline verkoop denk je best actief na over het gemak van een aankoop.

Hoe kan contentmarketing hier een rol in spelen?

Je kan via organische posts op social media inspelen op elk van deze fases. Door relevante content te creëren en te verspreiden kan je de aandacht van je consument trekken, interesse opwekken, een verlangen aanwakkeren om zo een aankoop te stimuleren. Contentmarketing gaat hand in hand met de AIDA-funnel. 

Het is daarbovenop ook een veel duurzamere manier omdat je je boodschap op een wekelijkse basis en op een heel laagdrempelige manier kan overbrengen aan jouw doelgroep. Dit doordat jouw doelgroep op sociale media zit voor ontspanning. Op die manier kan je de pusherige sales strategieën overboord gooien.

Het beheer van sociale media kan enorm veel tijd in beslag nemen, maar het is de moeite meer dan waard! Lijkt dit je een goede aanpak, maar weet je niet waar te beginnen met social media management? Geef dan je social media beheer uit handen! Zo kan je hier toch op inzetten zonder daar zelf tijd aan te besteden.


Neem gerust hier eens een kijkje naar onze social media beheer pakketten.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.