fbpx

Het medialandschap verandert zodanig veel en zodanig snel dat het soms moeilijk is om te weten op welke platformen je best aanwezig bent. Het is helemaal zo gek niet om in de war te zijn aangezien het voortdurend lijkt te evolueren. Ook de populariteit van sociale media kanalen wisselt continu en nieuwe platformen komen er elk jaar bij. Denk maar aan TikTok en BeReal. 

Eén van de redenen waarom dit landschap zo divers is, heeft alles te maken met doelgroepen. Elk platform spreekt namelijk een andere doelgroep aan. Op basis van welke doelgroep jij wil aanspreken, kies je je platform(en) uit.

Een perfect antwoord op de vraag “Waar moet ik als bedrijf aanwezig zijn?” zal dus voor iedereen anders zijn. Waar jij als bedrijf het beste start, is bij je ideale klant. Een tip die wij je kunnen geven is om tijdens het lezen van dit blogartikel de ideale klant van je bedrijf voor ogen te houden. Het is namelijk die persoon die je wil bereiken!

Heb je een duidelijk beeld van je marketing persona? Top! Hieronder zullen we het per sociaal media platform hebben over de doelgroep die je daar het best op aanspreekt. De platformen die de revue zullen passeren zijn: Facebook, LinkedIn, Instagram en TikTok.

Houdt ook in je achterhoofd dat je je best op één platform tegelijk focust om dit optimaal te benutten en uit te bouwen.

Doelgroepen per sociale media

Wie zit er op Facebook?

Facebook heeft niet bepaald een niche doelgroep. Zowat iedereen die op sociale media zit, heeft een account op Facebook. De leeftijdscategorie is hier dan ook heel breed. Maar, doorheen de jaren is Facebook zo hard veranderd dat jongeren hier niet echt meer te bereiken zijn. Facebook wordt voornamelijk nog gebruikt om contact te hebben met vrienden en familie. Nieuwsartikels, evenementen en Facebookgroepen vullen momenteel het grootste deel van de startpagina’s van de gebruikers. Het is dus een platform dat zeker en vast een bepaalde “fun factor” heeft! Zelf content plaatsen wordt vooral door oudere doelgroepen gedaan, maar voor jongeren is dit zo goed als voorbij.

Wie zit er op LinkedIn?

Op dit platform kunnen we je verzekeren dat er geen jong doelpubliek aanwezig is aangezien LinkedIn professionele doeleinden heeft. De leeftijdscategorie 20-65 jaar spreekt dan ook voor zich!

Jongeren gaan op LinkedIn op zoek naar een studentenjob, stageplek of eerste werkervaring. Mensen die al iets langer in het werkveld staan, bouwen op dit medium voornamelijk hun professionele connecties op, delen hun ervaringen en halen inspiratie van elkaar.

Wat belangrijk is om te weten, is dat de meeste gebruikers mannelijk zijn.

Wie zit er op Instagram?

Instagram, hét influencer platform, spreekt een brede leeftijdscategorie aan. Er zijn gebruikers van zo goed als alle leeftijden te vinden op dit medium. Al is de populariteit het grootst bij de jongere doelgroepen. Zo kunnen we toch eerder neigen naar het feit dat de voornaamste doelgroep van Instagram jongvolwassenen zijn.

Op Instagram zijn er verschillende niches aanwezig. Over elke interesse en hobby is er wel wat te vinden. Sommige gebruikers wijden zelfs hun volledige account toe aan een bepaalde niche, denk maar aan beauty accounts bijvoorbeeld. Ook kook accounts die honderden heerlijke recepten delen en honden accounts met tips and tricks om onze geliefde huisdieren te verzorgen ontbreken zeker niet op dit sociaal medium. 

Instagram focust zich vooral op het visuele. Dit door middel van zowel foto’s als video’s. Ook zijn er verschillende functies op het platform terug te vinden wat het enorm interessant maakt. Zowel voor de gebruikers als voor bedrijven zijn de features die beschikbaar zijn op Instagram interessant. Een voorbeeld van een functie is de befaamde “shopfunctie” waar gretig gebruik van wordt gemaakt. Zo is Instagram in een mum van tijd ook een webshop geworden. Dat deze functie succes heeft is ook vrij logisch aangezien het visuele prioritair is waardoor producten ook mooi gepresenteerd kunnen worden naar de consument toe.

Wie zit er op TikTok?

Op TikTok kan je zowel pubers, tieners als (jong)volwassenen aantreffen. Wat frappant is aan TikTok is dat iedere gebruiker zijn/haar/hun eigen ‘for you page’ heeft waar de gebruiker video’s te zien krijgt die op basis van algoritmes geselecteerd zijn en perfect aansluiten bij hun interesses. Waar de ene meer dansvideo’s te zien krijgt zal de andere voornamelijk grappige video’s voorbij zien komen. TikTok focust zich dan ook voornamelijk op entertainment. 

Dit is dan ook een godsgeschenk voor bedrijven. Jij hoeft namelijk alleen de juiste content te maken en TikTok gaat zelf op zoek naar de mensen die dit kunnen interesseren. Als je je content dan goed hebt gemaakt spreken ze jouw exacte doelgroep aan. Wist je bijvoorbeeld dat sommige gebruikers vastzitten in 1 bepaald thema? Zo heb je “cleaning TikTok” waar je video’s te zien krijgt met tips en tricks over kuisen. Of “make-up TikTok” waar je je kan laten inspireren door verschillende looks en kan kennis maken met verschillende producten. Ook voor jouw type bedrijf zal er wellicht een kant zijn op TikTok. 

Gen Z (geboren tussen 1995 en 2009) en de nieuwste generatie, ‘Generatie Alpha’ (geboren vanaf 2010) zijn de meest voorkomende gebruikers van het platform. TikTok heeft dan ook een vrij jong doelpubliek te pakken. Maar, de doelgroep die tot de leeftijdscategorie 20-29 jaar behoren, mogen ook niet vergeten worden, want ook bij deze leeftijdsgroep zijn er veel gebruikers.

Noted?

Aan de hand van deze informatie kan je het ideale platform voor jouw bedrijf kiezen. Nu staat enkel nog de invulling, strategie, creatie en uitvoering op de planning. Wat ook niet niets is. Maar wanneer je je sociale media strategie goed uit denkt en uitwerkt kan je heel ver geraken. Sociale media is een krachtige manier om je doelgroep te bereiken, als je het op de juiste manier inzet.

Wil je je sociale media aanpak graag eens met ons bespreken? Dat kan zeker!

Bekijk gerust eens onze sociale media beheer pakketten of maak een afspraak via het contactformulier en we helpen je graag verder.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.