fbpx

User-generated content, ook wel UGC genoemd, is niet meer weg te denken uit het huidige sociale media landschap. Op zo goed als alle sociale media kanalen wordt er wel UGC gedeeld. Het is dan ook een sterke strategie om als B2C merk op in te zetten.

Wat is UGC?

UGC is content die gemaakt wordt door trouwe volgers en fans van een merk. Zij gaan zelf aan de slag met content maken en delen dat vervolgens met de rest van de wereld door het te posten op sociale media. Dit kan verschillende vormen aannemen. Denk maar aan foto, video, tweets en reviews. Vervolgens deelt het merk in kwestie de content op zijn organische kanalen!

De voordelen van UGC

Heel wat merken surfen momenteel mee op de succesgolf van user-generated content. En gelijk hebben ze want de positieve resultaten dat het oplevert zijn ongelofelijk. Uit een studie uitgevoerd in 2021, blijkt dat 80% van de respondenten heeft aangegeven dat UGC hun aankoopbeslissingen beïnvloedt. Daarbovenop wordt UGC ook wel het social media equivalent van mond-tot-mondreclame genoemd. En wanneer we kijken naar verschillende theorieën uit de consumentenpsychologie, weten we dat social proof heel belangrijk en effectief is. Doordat merken content van fans delen, laten ze ook zien dat er mensen geloven in wat ze doen.

Hoe inzetten op UGC

Wij geven je drie stappen mee om meteen al met UGC aan de slag te gaan.

1.      Bepaal een strategie

Begin niet lukraak met het posten van UGC zonder doel. Denk er op voorhand even strategisch over na en zorg dat het samengaat met de waarden van je merk. 

Hoe brengt de creator de boodschap over en is dat in lijn met wat ik voor ogen zie?”, “Reposten we ook beelden van mindere kwaliteit?” en “Vind ik het storend als er concurrentie aanwezig is in dezelfde post?” zijn enkele denkvragen die je aan jezelf kunt stellen om je daarbij te helpen.

2.      Deel UGC op de juiste manier

Vooraleer je content gaat reposten, stuur je best eens een mail of bericht om toestemming te vragen. Wanneer je de toestemming hebt gekregen, vergeet dan ook niet om de creator te taggen in de repost!

3.      Deel content van verschillende creators

Let er op dat je niet altijd de content gaat reposten van dezelfde creators. Op die manier draag je bij aan inclusiviteit en bereik je een nog groter publiek.

Trendalert: UGC creators

Op dit moment is er in de contentwereld een nieuwe trend aan de gang die alles te maken heeft met UGC. In dit blogartikel hebben we het gehad over organische user-generated content, maar er bestaat ook zoiets als paid UGC.

Daarbij gaan creatievelingen, op vraag van een merk, aan de slag met het creëren van kwalitatieve, betaalde content uit het perspectief van de consument. Op die manier wordt het authentieke van UGC behouden aangezien het content is die niet door het merk zelf gemaakt wordt, maar verdwijnt het organische aspect omdat de creators ervoor betaald worden.Ben je geïnteresseerd in nog meer tips? Houd dan onze blogpagina in de gaten.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.