fbpx

Dat er verwarring ontstaat wanneer het gaat om deze twee begrippen, is vrij normaal. Ze liggen dan ook heel dicht bij elkaar! Maar desondanks ze hand in hand samen gaan, is het toch belangrijk om te weten wat het verschil is tussen de twee. Op die manier kan je ze beide inzetten voor een optimaal resultaat.

Vooraleer we het gaan hebben over de verschillen tussen content marketing en performance marketing, lijkt het ons best om eerst te kijken naar waar elk individueel begrip voor staat.

Wat is content marketing?

Content marketing is een marketingstrategie die gebruikt wordt om een bepaald doelpubliek aan te spreken door het maken en delen van waardevolle content. De waarde die de content heeft kan informatief, educatief, entertainend of persuasief zijn. Een combinatie van deze is natuurlijk ook mogelijk, denk maar aan infotainment bijvoorbeeld waar een informatieve boodschap in een entertainend jasje wordt gegoten. 

Content kan verschillende vormen aannemen, zoals foto’s, video’s, e-books, podcasts, artikelen en meer. Het doel van content marketing is om awareness te creëren, vertrouwen aan te wakkeren bij de doelgroep en relaties op te bouwen die uiteindelijk kunnen leiden tot verkoop.

Één van de belangrijkste aspecten van content marketing is dat de content niet enkel en alleen gericht is op het promoten van jouw onderneming. Wel is het voornamelijk gericht op het leveren van waardevolle info die een behoefte van jouw doelgroep invult. Als het goed wordt uitgevoerd, kan content marketing leiden tot meer verkeer naar de website, meer betrokkenheid van jouw doelpubliek en uiteindelijk tot meer verkoop. Ook is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat content marketing een lange termijn strategie is, waar je lang de vruchten van kan plukken.

Wat is performance marketing?

Performance marketing, aan de andere kant, is gericht op advertenties, salesactivatie, lead generation en het genereren van conversie.

Performance marketing omvat heel wat technieken die je meteen kan omzetten tot meetbare resultaten. Campagnes kunnen zo worden geanalyseerd en geoptimaliseerd om de beste prestaties te leveren. It’s all about the data! Wat enorm handig is aan deze korte termijn strategie is dat het makkelijk te meten is waardoor men snel kan ingrijpen en dingen kan aanpassen om tot de beste resultaten te komen. Maar, wat je niet mag vergeten, is dat deze strategie budget intensief is en het maar voor een bepaalde periode een boost geeft en als een aanvulling moet worden gezien op je content marketing.

Wat is het verschil tussen content marketing en performance marketing?

Het belangrijkste verschil tussen content marketing en performance marketing is het doel. Content marketing is gericht op het opbouwen van een relatie met de doelgroep en het opbouwen van merkbekendheid en vertrouwen, terwijl performance marketing gericht is op het maximaliseren van meetbare resultaten.

Hoe je deze twee het beste inzet, is door eerst een goede content marketing te hebben en daarop aanvullend performance marketing te gebruiken. Het bereik die uit de performance marketing volgt zal zich namelijk eerder engageren met het merk als ook de content marketing goed is.

Een ander verschil is de focus op sales. Content marketing is voornamelijk gericht op het leveren van waardevolle informatie aan de doelgroep waar af en toe verwezen kan worden naar de producten of diensten van jouw onderneming. Terwijl performance marketing volledig gericht is op het bereiken van directe verkoopresultaten.

Een laatste verschil, slaat op het feit dat content marketing een lange termijn strategie is waar er veel tijd in kruipt vooraleer je resultaten ziet. Performance marketing daarentegen is een korte termijn strategie waar resultaten al snel zichtbaar worden.

Conclusie

Zowel content als performance marketing zijn beide waardevolle strategieën voor digitale marketing. Het is dus geen of-of verhaal, maar een en-verhaal. Waar content marketing een lange termijn strategie is waarbij er gefocust wordt op het bouwen van klantenrelaties en het bieden van waardevolle informatie, is performance marketing een korte termijn strategie die gefocust is op meetbare resultaten. Hoe je deze het beste inzet? Simpel! Dat is door je lange termijn strategie (content marketing) aan te vullen met korte termijn strategieën die onder performance marketing horen. 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.